25 września 2020 r. pod opieką p. Marcina Kędera- nauczyciela matematyki, uczestniczyliśmy w Salonie Maturzystów online . Celem spotkania było zaprezentowanie nam ofert edukacyjnych uczelni regionalnych oraz innych mieszczących się w Polsce. Poza tym odbyły się wykłady dotyczące egzaminów maturalnych m.in. z języka angielskiego, z języka polskiego, matematyki (poziom podstawowy). Zagadnienia były omawiane na bazie wcześniejszych matur. Ponadto otrzymaliśmy wiele ciekawych rad dotyczących egzaminu dojrzałości. Wiemy już jak poprawnie wypełniać deklarację maturalną oraz pierwszą stronę i kartę odpowiedzi arkuszy maturalnych. Każdy z uczestników wyniósł dużo ciekawych informacji na temat Matura 2021 r. Myślę , iż takie spotkania powinny odbywać się każdego roku, gdyż wzbogacają maturzystów nie tylko w wiedzę i umiejętności, lecz również dodają wiary we własne siły, a tym samym jeszcze bardziej motywują do dalszej pracy.. Podczas tegorocznej edycji był też blok dla nauczyciela: jak pracować z maturzystą o specjalnych potrzebach edukacyjnych, narzędzia TIK dla nauczycieli, blok dla rodzica: Matura 2021 dla rodziców: terminy, procedury, sytuacje awaryjne, o trudnej sztuce zaufania.
Uczennice i nauczycielki naszej szkoły wzięły dziś udział w akcji, która rozpoczęła się z inicjatywy Kliniki Przylądek Nadziei. Nasze Panie chcą również pomóc małym wojownikom z Kliniki Onkologicznej.
W dniu 18 września nasza szkoła brała udział w akcji Sprzątania Świata. Wszyscy uczniowie i nauczyciele wyruszyli zbierać śmieci, które niestety nadal rzucane są na ulice naszego miasta. Dziękujemy za zaangażowanie uczestnikom akcji a Urzędowi Miasta i Gminy za zabezpieczenie nas w rękawiczki i worki do zbierania śmieci.
Dnia 4 września 2020r., na zaproszenie Biblioteki Publicznej w Dobrzyniu nad Wisłą, uczniowie Zespołu Szkół wzięli udział w Narodowym Czytaniu „Balladyny” Juliusza Słowackiego. Tegoroczna dziewiąta edycja była wyjątkowa, gdyż odbyła się pomimo panującej pandemii. Przy sprzyjającej pogodzie, na Placu Wolności mogliśmy posłuchać tegoż słynnego dramatu w wykonaniu wielu znamienitych gości, w tym samego Burmistrza Miasta i Gminy Dobrzyń nad Wisłą Pana Piotra Wiśniewskiego. Bardzo dziękujemy za możliwość uczestnictwa w tym ciekawym i promującym czytelnictwo wydarzeniu.
1 września 2020 r. był dniem szczególnym. Niby zwykły początek roku szkolnego, ale jednak niezwykły: wszystkim polskim uczniom, a w szczególności naszym uczniom przyniósł wiele zmian. Wrócili oni do szkolnych ław w cieniu pandemii.Poza nowymi przedmiotami w planach należy „z nowości” odnotować zmianę na stanowisku kierowniczym szkoły. Pełniącą do tej pory funkcję dyrektora panią Katarzynę Piątkowską zastąpi w tej roli pan Dariusz Kłobukowski. Nowym wicedyrektorem placówki został pan Mariusz Sadowski, który zastąpi panią wicedyrektor Grażynę Grubecką.Skład kadry pedagogicznej wzmocniła również pani Agata Brudnicka. Niegdyś uczennica technikum rolniczego w naszym ZS rozpoczyna od dziś pracę nauczyciela przedmiotów zawodowych.Życząc zdrowia i nadziei w tych trudnych czasach życzmy sobie nawzajem powrotu do tzw. nowej normalności i czerpania z niej radości na co dzień. Witaj szkoło!!!
“Spotkanie ze sztuką”- podręcznik dla LO i technikum
N.Mrozkowiak, M. Ibczyńska-Budziak
Nowa Era
6.
Historia
„Poznać przeszłość 1” – zakres podstawowy+karty pracy ucznia
Autor podręcznika: M.Pawlaknika, A.Szweda Autor karty pracy: K.Jurek
Nowa Era
7.
Geografia
„Oblicza geografii”, podręcznik dla liceum i technikum , część 1 zakres podstawowy
Roman Malarz, Marek Więckowski
Nowa Era
8.
Biologia
„Biologia na czasie” część 1 zakres podstawowy
A.Helmin, J. Holeczek
Nowa Era
9.
Chemia
„To jest chemia 1” – zakres podstawowy
R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod
Nowa Era
10.
Fizyka
„Odkryć fizykę” dla kl. 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy
M.Braun, W.Śliwa
Nowa Era
11.
Matematyka
„Matematyka 1” Podręcznik dla klasy 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy
W.Babiański, L.Chańko, D.Pączek, K.Wej
Nowa Era
12.
Informatyka
„Informatyka na czasie” cz.1. Podręcznik dla liceum i technikum.Zakres podstawowy.
J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga, J.S.Wierzbicki
Nowa Era
13.
Edukacja dla bezpieczeństwa
„Żyję i działam bezpiecznie”.podręcznik dla liceum i technikum.
Jarosław Słoma
Nowa Era
14.
Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
„Sporządzanie potraw i napojów”. Cz.1, kwalifikacja HGT.02, TG.02
Marzanna Zienkiewicz
WSiP
15.
Technologia gastronomiczna
„Sporządzanie potraw i napojów”. Cz.2,kwalifikacja HGT.02, TG.02
Anna Kmiołek-Gizara
WSiP
16.
Język angielski zawodowy
„Cooking”Career Paths
Virginia Evans, Jenny Dooley, Ryan Hayley
Express Publishing
Klasa druga – Technikum Rolnicze (pięcioletnie po szkole podstawowej) 2020/2021
L.p.
Przedmiot
Tytuł podręcznika
Autor
Wydawnictwo
1.
Religia
„Świadczę o Jezusie w Kościele”
Ks.Robert Strus, ks.Wiesław Galant
Gaudium(Lublin)
2.
Język polski
„Ponad słowami” podręcznik do języka polskiego dla liceum i technikum, klasa 2, część 1 Podręcznik klasa 2, część 2,
M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska i in. do klasy 2 , części 2 A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy i in.
Nowa Era W-wa 2020 r.
3.
Język angielski
„Focus 2 Second Edition”
Sue Kay, Vaughan Jones, Daniel Brayshaw, Bartosz Michałowski
Pearson
4.
Język niemiecki
± trends 2 podręcznik +zeszyt ćwiczeń
Anna Życka, Ewa Kościelniak-Walewska, Körber Andy Christian
Nowa Era
5.
Podstawy przedsiębiorczości
„Podstawy przedsiębiorczości 1”podręcznik do szkoły ponadpodstawowej
Jarosław kolba, Zbigniew Smutek
OPERON
6.
Historia
„Poznać przeszłość 2” – zakres podstawowy + karty pracy ucznia
Adam Kucharski, Aneta Niewęgłowska Karty pracy- Katarzyna Panimasz
Nowa Era
7.
Geografia
„Oblicza geografii” podręcznik dla liceum i technikum część 2 zakres podstawowy
Tomasz Rachwał, Radosław Uliszak, Krzysztof Wiedermann, Paweł Kroh
Nowa Era
8.
Biologia
„Biologia na czasie” część 2 zakres podstawowy + karty pracy ucznia
Anna Helmin, Jolanta Holeczek Karty pracy ucznia – Dawid Kaczmarek
Nowa Era
9.
Chemia
„To jest chemia 1” – zakres podstawowy
R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod
Nowa Era
10.
Fizyka
„Odkryć fizykę 2” dla kl. 2 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy
Marcin Braun, Weronika Śliwa
Nowa Era
11.
Matematyka
„Matematyka 2” Podręcznik dla klasy 2 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy
Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha, Dorota Ponczek
Nowa Era
12.
Informatyka
„Informatyka na czasie”, cz.2, podręcznik dla liceum i technikum. Zakres podstawowy
J.Mazur, P.Perekietka, Z. Talaga, Janusz S. Wierzbicki
Nowa Era
13.
Przepisy ruchu drogowego
„Przewodnik kursanta kat.B
Jacek Bogusławski
Credo
14.
Produkcja roślinna
1.Rolnictwo cz.V. Produkcja roślinna 2. Produkcja roślinna cz.2
1.Witold Grzebisz 2.P.Domański, W. Grzebisz, Stefan Wolny
HORTPRESS HORTPRESS
15.
Produkcja zwierzęca
„Prowadzenie produkcji zwierzęcej” część 1 i 2
Barbara Biesiada-Drzazga
WSiP
16.
Technika w rolnictwie
„Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie”, kwalifikacja R.3.3.
Kinga Sitarska-Okła
WSiP
Klasa druga – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (pięcioletnie po szkole podstawowej) 2020/2021
Lp
Przedmiot
Tytuł podręcznika
Autor
Wydawnictwo
1.
Religia
„Świadczę o Jezusie w Kościele”
Ks.Robert Strus, ks.Wiesław Galant
Gaudium (Lublin)
2.
Język polski
„Ponad słowami” podręcznik do języka polskiego dla liceum i technikum, klasa 2, część 1 Podręcznik klasa 2, część 2,
M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska i in. Dok lasy 2 , części 2 A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy i in.
Nowa Era W-wa 2020 r.
3.
Język angielski
„Focus 2 Second Edition”
Sue Kay, Vaughan Jones, Daniel Brayshaw, Bartosz Michałowski
Pearson
4.
Język niemiecki
± trends 2 podręcznik +zeszyt ćwiczeń
Anna Życka, Ewa Kościelniak-Walewska, KÖrber Andy Christian
Nowa Era
5.
Historia
„Poznać przeszłość 2” – zakres podstawowy + karty pracy ucznia
Adam Kucharski, Aneta Niewęgłowska Karty pracy- Katarzyna Panimasz
Nowa Era
6.
Podstawy przedsiębiorczości
„Podstawy przedsiębiorczości 1”podręcznik do szkoły ponadpodstawowej.Zakres podstawowy
Jarosław kolba, Zbigniew Smutek
OPERON
7.
Geografia
„Oblicza geografii” podręcznik dla liceum i technikum część 2 zakres podstawowy
Tomasz Rachwał, Radosław Uliszak, Krzysztof Wiedermann, Paweł Kroh
Nowa Era
8.
Biologia
„Biologia na czasie” część 2 zakres podstawowy + karty pracy ucznia
Anna Helmin, Jolanta Holeczek Karty pracy ucznia – Dawid Kaczmarek
Nowa Era
9.
Chemia
„To jest chemia 1” – zakres podstawowy
R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod
Nowa Era
10.
Fizyka
„Odkryć fizykę 2” dla kl. 2 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podst.
Marcin Braun, Weronika Śliwa
Nowa Era
11.
Matematyka
„Matematyka 2” Podręcznik dla klasy 2 LO i technikum. Zakres podst.
Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha, Dorota Ponczek
Nowa Era
12.
Informatyka
„Informatyka na czasie”,cz.2,podręcznii dla liceum i technikum. Zakres podstawowy
J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga, Janusz S. Wierzbicki
Nowa Era
13.
Technologia gastronomiczna
„Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” technologia gastronomiczna część 1 i 2 (kontynuacja z klasy I)
Anna Kmiołek
WSiP
Szkolny zestaw podręczników dla technikum czteroletniego (po gimnazjum) w roku szkolnym 2020/2021
klasa II
TECHNIKUM ROLNICZE 2020/2021( czteroletnie)
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Wydawnictwo
Język polski
„Przeszłość to dziś” , kl. I, cz.II. Zakres podstawowy do nowej podst. Progr. A.Nawarecki, D. Siwicka
STENTOR
Język angielski
Matura Focus 2 , S.Kay, V.Jones, D.Brayshaw, ( kontynuacja w I sem.)
Pearson
Język niemiecki
„Infos 1B, Infos 2 Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami;
Pearson
Podstawy przedsiębiorczości
Podstawy przedsiębiorczości, Odkrywamy na nowo. J. Korba , Z. Smutek
OPERON
Matematyka
Matematyka 2 , podręcznik do szkół ponad gimnazjalnych, zakres rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko,Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha.
Nowa Era
Przepisy ruchu drogowego
Przewodnik kursanta kat. B Autor: Jacek Bogusławski
Credo
Język angielski zawodowy w rolnictwie
„Agriculture”Career Paths. Neil OSullivan, James D.Libbin
Express Publishing
Produkcja roślinna
1.Rolnictwo cz. V Produkcja roślinna , Witold Grzebisz 2. Produkcja roślinna cz.2, autor: P.Domański, Witold Grzebisz, Stefan Wolny.
HORTPRESS HORTPRESS
Produkcja zwierzęca
„Prowadzenie produkcji zwierzęcej” Część 1(kontynuacja z kl. I) i część 2 , Barbara Biesiada-Drzazga
WSiP
Technika w rolnictwie
„Technika w rolnictwie” cz.II , A. Kulka.
REA
Religia
„Świadczę o Jezusie w świecie” ks.Wiesław Galant, ks. Robert Strus
Gaudium (Lublin)
klasa III
TECHNIKUM ROLNICZE 2020/2021(czteroletnie)
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Program
Język polski
„Przeszłość to dziś” ,kl.II cz. I , zakres podstawowy do nowej podst. programowej, E. Paczoska
STENTOR
Język angielski
Matura Focus 3, Kay Sue, Jones .Vaughan, Brayshaw Daniel .
Pearson
Język niemiecki
„Infos 2A” , B.Sekulski, N.Drabich,T.Gajownik
PEARSON
Historia i społeczeństwo
Ojczysty Panteon i ojczyste spory, cz.1 i cz. 2 „Europa i świat” Rządzący i rządzeni” M. Markowicz, Olga Pytlińska, Agata Wyroda,
WSiP
Matematyka
Matematyka 2 , podręcznik do szkół ponad gimnazjalnych, zakres rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko,Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha.
Nowa Era
Biologia –zakres rozsz.
„Odkrywamy na nowo” 2- tom 2- zakres rozsz. Operon 2013. Autor: D.Kaczmarek,
OPERON
Produkcja roślinna
Produkcja roślinna cz.VI. Produkcja roślinna.Technologie produkcji roślinnej. Witold Grzebisz
HORTPRESS
Produkcja zwierzęca
„Prowadzenie produkcji zwierzęcej” , część 2 , Barbara Biesiada-Drzazga
WSiP
Technika w rolnictwie
„Technika w rolnictwie”, cz.II, A. Kulka
REA
Działalność gospodarcza w produkcji rolniczej
„Prowadzenie działalności gospodarczej” T. Gorzelany, W.Aue
WSiP
Język angielski w rolnictwie
„Agriculture”Career Paths. Neil OSullivan, James D.Libbin
Express Publishing
Religia
„Świadczę o Jezusie wobec drugiego człowieka” ks. Grzegorz Chabros, ks.Robert Strus,
Gaudium
klasa IV
TECHNIKUM ROLNICZE(czteroletnie) 2020/2021
Obowiązkowe zajęciaedukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Wydawnictwo
Język polski
„Przeszłość to dziś”, E. Paczoska, Jacek Kopciński
STENTOR
Język angielski Zakres roz.
Repetytorium maturalne, M. Umińska, B.Hastings, D. Chandler
Pearson
Język niemiecki
„Infos 2B, Brgit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik
PEARSON
Historia i społeczeństwo
Historia i społeczeństwo . „Rządzący i rządzeni”’Wojna i wojskowość”, M.Markowicz, O.Pytlińska, A. Wyroda .
WsiP
geografia
Oblicza geografii – zakres podstawowy, R.Uliszak, K. Wiedermann
Nowa Era
Matematyka
Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie podstawowym”, cz. III , M. Antek, K.Belka, P. Grabowski, „ Prosto do matury”
Nowa Era
Biologia rozszerzona
Biologia rozszerzona „Odkrywamy na nowo” I,II,III D. Kaczmarek, H.Pengal
OPERON
Działalność gospodarcza w produkcji rolniczej
„Prowadzenie działalności gospodarczej” T.Gorzelany, W. Aue
WsiP
Religia
„Świadczę o Jezusie w rodzinie „ W. Galant, R. Strus
Gaudium
klasa II
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 2020/2021 (czteroletnie)
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Wydawnictwo
Język polski
„Przeszłość to dziś”kl.I, cz.II Zakres podstawowy, do nowej podst. p rogr. A. Nawarecki, D. Siwicka
STENTOR
Język angielski
Matura Focus 2, D.Brayshaw, ( kontynuacja w I sem.)
PEARSON
Język niemiecki
„Infos 1B, Infos 2” Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami.
PEARSON
Podstawy przedsiębiorczości
Podstawy przedsiębiorczości, Odkrywamy na nowo. J. Korba , Z. Smutek
OPERON
Matematyka
Matematyka 2 , podręcznik do szkół ponad gimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha.
Nowa Era
Technologia gastronomiczna
„Technologia gastronomiczna”. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów cz.I(kontynuacja z kl. I) i cz. II. Anna Kmiołek
WSiP
Język angielski zawodowy
„Cooking” Career Paths, Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley.
Express Publishing
Podstawy żywienia i gastronomii. Planowanie żywienia
„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Zasady żywienia. „ cz.1. Kwalifikacja TG.16 B. Przygoda, H.Kunachowicz, I.Nadolna, B. Sińska, H.Turlejska
WSiP
Religia
„Swiadczę o Jezusie w świecie” , ks. Wiesław Galant, ks. Robert Strus
Gaudium (Lublin)
klasa III
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych(czteroletnie) 2020/2021
Obowiązkowe zajęciaedukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Wydawnictwo
Język polski
„Przeszłość to dziś” , kl. II cz.I Zakres podstawowy do nowej podstawy programowej, E. Paczoska
STENTOR
Język angielski
Matura Focus 3, Kay Sue,V. Jone, Brayshaw Daniel
PEARSON
Język niemiecki
„Infos 2A” B.Sekulski, N.Drabich, T.Gajownik
PEARSON
Historia i społeczeństwo
Ojczysty Panteon, ojczyste spory ,”Europa i świat”, Rządzący i rządzeni” , M. Markowicz, Olga Pytlińska ,A.Wyroda cz.2 .
WSiP
Matematyka
Matematyka 2 , podręcznik do szkół ponad gimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha.
Nowa Era
Działalność gospodarcza w gastronomii
„ Działalność gospodarcza w gastronomii”, H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska, (kontynuacja podręcznika z kl. II)
WSiP/ REA
Technologia gastronomiczna
„Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” cz. 2, „Technologia gastronomiczna” A. Kmiołek.
WSiP
Język angielski zawodowy
“Cooking” , Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley
Exspres Publishing
Zasady żywienia
„Zasady żywienia”, cz. II, D. Czerwińska .
WSiP/REA
Organizacja produkcji gastronomicznej
„Organizacja produkcji gastronomicznej”, kwalifikacja T.15, Anna Kmiołek.
WSiP
Usługi gastronomiczne
„Usługi gastronomiczne”, kwalifikacja T.15, Anna Kmiołek.
WSiP
Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
Pracownia organizacji żywienia T.15. J.Duda, S.Krzywda
WSiP
Pracownia obsługi klientów
Pracownia obsługi klientów, kwalifikacja T.15 -praktyczna nauka zawodu. Piotr Dominik
WSiP
Religia
„Świadczę o Jezusie wobec drugiego człowieka”,ks. Grzegorz Chabros, ks.Robert Strus
Gaudium
klasa IV
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (czteroletnie) 2020/2021
Obowiązkowe zajęciaedukacyjne
Tytuł podręcznika, autor
Wydawnictwo
Język polski
„Przeszłość to dziś”, E. Paczoska Jacek Kopciński
STENTOR
Język angielski
Repetytorium maturalne, M. Umińska, B.Hastings, D. Chandler
Pearson
Język niemiecki
„Infos 2B, Brgit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik
PEARSON
Historia i społeczeństwo
Historia i społeczeństwo . „Rządzący i rządzeni”’Wojna i wojskowość”, M.Markowicz ,O.Pytlińska, A.Wyroda
WSiP
Matematyka
Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie podstawowym”, cz. III , M. Antek, K.Belka, P. Grabowski, „ Prosto do matury”
Nowa Era
Chemia roz.
To jest chemia 2. Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum i technikum- zakres rozszerzony M. Litwin, Sz.Styka-Wlazło, J. Szymańska,
Nowa Era
Zasady żywienia
„Zasady żywienia” cz.II Dorota Czerwińska
REA/WSiP
Organizacja produkcji gastronomicznej
„Organizacja produkcji gastronomicznej”. Anna Kmiołek
WSiP
Usługi gastronomiczne
„Usługi gastronomiczne” kwalifikacja T.15. A. Kmiołek
WSiP
Religia
„Świadczę o Jezusie w rodzinie „ Wiesław Galant Robert.Strus