Ułatwienia dostępu

Narodowe Czytanie

Dnia 6 września 2019 roku w Zespole Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą odbyło się Narodowe Czytanie. Patronat nad tą akcją obejmuje od ośmiu lat Para Prezydencka. W związku z powyższym  Prezydent Andrzej Duda wraz z Małżonką zaproponowali osiem tekstów. Są to:

  1. „Dobra pani” – Elizy Orzeszkowej
  2. „Dym” – Marii Konopnickiej
  3. „Katarynka” – Bolesława Prusa
  4. „Mój ojciec wstępuje do strażaków” (ze zbioru: „Sanatorium pod Klepsydrą”) – Bruno Schulza
  5. „Orka” – Władysława Stanisława Reymonta
  6. „Rozdzióbią nas kruki, wrony…” – Stefana Żeromskiego
  7. „Sachem” – Henryka Sienkiewicza
  8. „Sawa” ( z cyklu: „Pamiątki Soplicy”) – Henryka Rzewuskiego.

Wybrani uczniowie naszej szkoły, pod czujnym okiem  polonistek, zaprezentowali całej braci uczniowskiej fragmenty każdej z  podanych lektur. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Wszystkich do sięgnięcia po przynajmniej jedną z tych pozycji i zapoznania się z nią w całości.

DSC02826 DSC02828 DSC02833 DSC02836 DSC02836

Wykaz podręczników po gimnazjum w roku szkolnym 2019/2020

Uwaga:

Używane podręczniki w klasach po gimnazjum będzie można kupić podczas kiermaszu książek, który odbędzie się we wrześniu w szkole.

Zespół Szkół im. Związku Młodzieży Wiejskiej w Dobrzyniu nad Wisłą,     ul. Szkolna 5,  87-610 Dobrzyń nad Wisłą

 

 

 

Szkolny wykaz podręczników

po gimnazjum

 

 

Rok szkolny 2019/2020

 

 

 

 

 

Czerwiec 2019

 

 

 

 

 

 

 

  klasa I po gimnazjum                             TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

343404                                                                               2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Tytuł, autor Wydawnictwo
Język polski   „Przeszłość to dziś” klasa I cz.I/ do nowej podst. progr. /. zakres podstawowy, K. Mrocewicz STENTOR
Język angielski

 

Matura Focus 2 , Sue Kay,  Jones Vaughan,  Brayshaw Daniel PEARSON
Język niemiecki „Infos 1” Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami

 

PEARSON
Wiedza o kulturze „Spotkania z kulturą” Monika Bokiniec, Barbara Forysiewicz

 

Nowa Era
Historia  „Poznać przeszłość. Wiek XX”    Zakres podstawowy, S. Roszak, J. Kłaczkow

 

Nowa Era
Wiedza o społeczeństwie „W centrum uwagi” – zakres podstawowy, Arkadiusz Janicki Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii”- zakres podstawowy, R. Uliszak, K.Wedermann Nowa Era
Podstawy przedsiębiorczości Podstawy przedsiębiorczości seria „Odkrywamy na nowo”, J. Korba, Z. Smutek OPERON
Fizyka ”Odkryć fizykę” zakres podstawowy, M. Braun, W. Śliwa

 

Nowa Era
Chemia „To jest chemia”- zakres podstawowy, R. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod

 

Nowa Era
Biologia Biologia 2012, „Odkrywamy  na nowo”; zakres podstawowy, B. Jakubiak, R. Szymańska

 

OPERON
Matematyka Matematyka 1. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy i rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko ,  Dorota Pączek Nowa Era
Informatyka  „Informatyka ” poziom podstawowy – G.Kobe

 

MIGRA
Edukacja dla bezpieczeństwa  „Żyję i działam bezpiecznie” podręcznik + ćwiczenia, Jarosław Słoma  Nowa Era
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii „Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii ” T 1, A. Kasperek, M. Kondratowicz WSiP
Towaroznawstwo „Sporządzanie potraw i napojów. Towaroznawstwo                    i przechowywanie żywności”. Anna Kmiołek

 

WsiP
Technologia gastronomiczna „Technologia gastronomiczna”. Sporządzanie i ekspedycja potraw  i napojów.  Cz. 1 ,Anna Kmiołek

 

WsiP
Wychowanie do życia        w rodzinie  „Wędrując ku dorosłości” podręcznik i ćwiczenia, T.Król, M.Ryś RUBIKON
Religia „Świadczę o Jezusie w Kościele” W. Galant, R.Strus Gaudium

 

 

                                                                        klasa II

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia edukacyjne Tytuł, autor Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś”kl.I, cz.II

Zakres podstawowy,  do nowej podst. Progr. A. Nawarecki,       D. Siwicka

STENTOR
Język angielski

 

Matura Focus 2,  D.Brayshaw,                                                            ( kontynuacja w I sem.)

 

PEARSON
Język niemiecki „Infos 1, Infos 2” Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami.

 

PEARSON
Matematyka Matematyka 2- zakres rozszerzony- Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha

 

Nowa Era
Historia                      i społeczeństwo Ojczysty Panteon i ojczyste spory, cz, 1 i 2 „Europa i świat” Marcin Markowicz, Olga Pytlińska, Agata Wyroda. WsiP
Geografia „Oblicza geografii „ -zakres podstawowy, R.Uliszak, K.Wiedermann Nowa Era
Chemia  zakres rozsz. To jest chemia 1. Chemia ogólna i nieorganiczna. Podręcznik dla liceum i technikum-  zakres rozszerzony

M. Litwin, Sz.Styka-Wlazło, J. Szymańska.

Nowa Era
Język angielski zawodowy „Cooking” Career Paths( kl I, II, III)  Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley.  Express Publishing
Zasady żywienia „Zasady żywienia”. Dorota Czerwińska, cz.I.

 

REA
Technologia gastronomiczna „Technologia gastronomiczna”. Sporządzanie i ekspedycja potraw  i napojów  cz.I(kontynuacja z kl. I)  i cz. II.   Anna Kmiołek WSiP
Towaroznawstwo

 

„Sporządzanie potraw i napojów. Towaroznawstwo                       i przechowywanie żywności”. Anna Kmiołek, (kontynuacja podręcznika z klasy I ) WsiP
Wyposażenie             i zasady bezpieczeństwa       w gastronomi i    „Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii” T.1  (kontynuacja podręcznika z klasy I )A. Kasperek, M. Kondratowicz

 

WsiP
Działalność gospodarcza w gastronomii „ Działalność gospodarcza w gastronomii”,  H. Górska-Warsiewicz, B. Sawicka, T. Mikulska.

 

WsiP/REA
Religia „Swiadczę o Jezusie w świecie” W. Galant, R. Strus Gaudium, Lublin 2013

 

 

 

 

 klasa III

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych 2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Tytuł, autor Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś” ,  cz.I

Zakres podstawowy do nowej podstawy programowej,      E. Paczoska

 

STENTOR
Język angielski

Zakres roz.

 

Matura Focus 3,  Kay Sue,V.  Jone, Brayshaw Daniel PEARSON
Język niemiecki „Infos 2A”

B.Sekulski, N.Drabich, T.Gajownik

PEARSON
Historia                             i społeczeństwo Ojczysty Panteon, ojczyste spory ,”Europa i  świat”, Rządzący i rządzeni” , M. Markowicz, Olga Pytlińska ,A.Wyroda  cz.2 . WsiP
Matematyka Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie  podstawowym”, cz. II , „Prosto do matury”  M. Antek, K.Belka, P. Grabowski.

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii”-zakres podstawowy, R.Uliszak, K.Wiedermann Nowa Era
Chemia roz. To jest chemia 1. Chemia ogólna i nieorganiczna. Podręcznik dla liceum i technikum-  zakres rozszerzony

M. Litwin, Sz.Styka-Wlazło, J. Szymańska, kontynuacja podręcznika z kl. II.

 

Nowa Era
Działalność gospodarcza w gastronomii „ Działalność gospodarcza w gastronomii”, H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska, (kontynuacja podręcznika z kl. II).

 

WSiPREA
Technologia gastronomiczna „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” cz. 2, „Technologia gastronomiczna”    A. Kmiołek.

 

WSiP
Język angielski zawodowy “Cooking” ,  Virginia Evans, Jenny Dodey, Ryan Hayley

 

wyd. Exspres Publishing
Zasady żywienia „Zasady żywienia”, cz. II, D. Czerwińska .

 

WSiP/REA
Organizacja produkcji gastronomicznej

 

„Organizacja produkcji gastronomicznej”, kwalifikacja T.15, Anna Kmiołek. WSiP
Usługi gastronomiczne

 

„Usługi gastronomiczne”, kwalifikacja T.15, Anna Kmiołek. WSiP
Religia „Świadczę o Jezusie wobec drugiego człowieka”, R. Strus Gaudium, Lublin 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    klasa IV

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych 2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Klasa IV Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś”,  E. Paczoska

Jacek Kopciński

STENTOR
Język angielski

Zakres roz.

 

Repetytorium maturalne, M. Umińska, B.Hastings, D. Chandler

 

Pearson
Język niemiecki „Infos 2B, Brgit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik PEARSON
Historia i społeczeństwo Historia i społeczeństwo . „Rządzący i rządzeni”’Wojna                i wojskowość”, M.Monko    , O.Pytlińska,  A.Wyroda WsiP
Matematyka Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie  podstawowym”, cz. III ,  M. Antek, K.Belka, P. Grabowski,   „ Prosto do matury”

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii „– zakres podstawowy, R.Uliszak, K. Wiedermann Nowa Era
Chemia roz. To jest chemia 2. Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum i technikum-  zakres rozszerzony

M. Litwin, Sz.Styka-Wlazło, J. Szymańska,

Nowa Era
Zasady żywienia „Zasady żywienia” cz.II Dorota Czerwińska REA
Religia „Świadczę o Jezusie w rodzinie „ W. Galant, R. Strus Gaudium, Lublin 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

                      Po gimnazjum                       

                             klasa I                                                                                                TECHNIKUM ROLNICZEGO 314207                                                                        2019/2020                                     

obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Tytuł, autor Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość do dziś” kl. I , cz. I

Zakres podstawowy- do nowej podst. Progr. K. Mrowcewicz

STENTOR
Język angielski

 

Matura Focus 2, Sue Kay,  Jones Vaughan, Brayshaw Daniel PEARSON
Język niemiecki „Infos 1” Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami PEARSON
Historia „Poznać przeszłość. Wiek XX”; Zakres podstawowy; S. Roszak,   J. Kłaczkow

 

Nowa Era
WOS

 

„ W centrum uwagi”- Arkadiusz Janicki- zakres podstawowy Nowa Era
geografia „Oblicza geografii” –  zakres podstawowy, R. Uliszak , K. Wiedermann Nowa Era
Matematyka

 

Matematyka 1. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy i rozszerzony. Wojciech Babiański, Lech Chańko ,  Dorota Pączek Nowa Era
Fizyka „Odkryć fizykę” zakres podstawowy M. Braun, W. Śliwa Nowa Era
Chemia „To jest chemia ”- zakres podstawowy, R. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod Nowa Era
Biologia Biologia 2012 „Odkrywamy  na nowo” –zakres podstawowy,    B. Jakubiak, R. Szymańska OPERON
Wiedza o kulturze „Spotkania z kulturą” Monika Bokiniec, Barbara Forysiewicz

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii”- zakres podstawowy, R.Uliszak, K.Wiedermann Nowa Era
Podstawy przedsiębiorczości Podstawy przedsiębiorczości seria „Odkrywamy na nowo”,         J. Korba, Z. Smutek OPERON
Informatyka „Informatyka   ” poziom podstawowy – G.Kobe

 

MIGRA
Edukacja dla bezpieczeństwa  „Żyję i działam bezpiecznie” podręcznik + ćwiczenie , Jarosław Słoma Nowa ERA
Technika w rolnictwie „Technika w rolnictwie” cz. 1, A. Kulka REA
Produkcja roślinna Rolnictwo „ Produkcja roślinna” Środowisko i podstawy agrotechniki. Część IV T. Witold Grzebisz

 

Hortpres
Produkcja zwierzęca „Prowadzenie produkcji zwierzęcej” Część 1, podręcznik do nauki zawodu: technik rolnik , technik agrobiznesu, rolnik. D. Banaszewska, A. Charuta, A. Janocha, G. Niedziałek, A. Wysokińska. WsiP
Wychowanie do życia w rodzinie „Wędrując ku dorosłości” podręcznik i ćwiczenia. T. Król, M.Ryś RUBIKON
Religia „Świadczę o Jezusie w Kościele” W. Galant, R.Strus Gaudium

 

 

 

klasa II

TECHNIKUM ROLNICZEGO  2019/2020

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Tytuł, autor Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś” , kl. I, cz.II.  Zakres podstawowy do nowej podst. Progr. A.Nawarecki, D. Siwicka STENTOR
Język angielski

 

Matura Focus  S.Kay, V.Jones, D.Brayshaw,   ( kontynuacja     w I sem.) Pearson
Język niemiecki „Infos 1, Infos 2  Cezary Senysko, Brigit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik; podręcznik z ćwiczeniami;

 

Pearson
Matematyka  Matematyka 2- zakres rozszerzony- Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha Nowa Era
Historia i społeczeństwo Historia i społeczeństwo, Ojczysty Panteon i ojczyste spory. M. Morkawicz, O. Pytlińska, A.Wyroda WsiP
Geografia „Oblicza geografii „– zakres podstawowy, R. Uliszak , K. Wiedermann Nowa Era
Biologia zakres rozszerzony „Odkrywamy na nowo” -zakres rozszerzony, D. Kaczmarek, M. Pengal Operon
Produkcja roślinna Rolnictwo „ Produkcja roślinna” Środowisko i podstawy agrotechniki. Część III i  V,  T. Witold Grzebisz HORTPRES
Produkcja zwierzęca     „Prowadzenie produkcji zwierzęcej” Część 1 i 2, podręcznik do nauki zawodu: technik rolnik , technik agrobiznesu, rolnik.

D. Banaszewska, A. Charuta,A. Janocha.                                   G. Niedziałek, A. Wysokińska

 

WSiP
Działalność gospodarcza               w produkcji rolniczej Prowadzenie działalności gospodarczej, Teresa Gorzelany, Wiesława Aue WSiP
Przepisy ruchu drogowego

 

Podręcznik –kierowca kat. B

H.Próchniewicz

IMAGE
Technika w rolnictwie „Technika w rolnictwie” , A. Kulka.

 

REA
Religia

 

„Świadczę o Jezusie w świecie” W. Galant, R. Strus

 

Gaudium

 

 

 

 

 

 

 

 klasa III

TECHNIKUM ROLNICZEGO   2019/2020

obowiązkowe zajęcia edukacyjne Tytuł, autor, wydawnictwo Program
Język polski „Przeszłość to dziś”    cz. I ,  zakres podstawowy do nowej podst. Programowej, E. Paczoska STENTOR
Język angielski

rozsz.

Matura Focus 3,  Kay Sue,  Jones .Vaughan, Brayshaw Daniel . Pearson
Język niemiecki „Infos 2A” , B.Sekulski, N.Drabich,T.Gajownik

 

PEARSON
Historia i społeczeństwo Ojczysty Panteon i ojczyste spory,  cz.1 i cz. 2 „Europa          i świat” Rządzący i rządzeni” Marcin Markowicz, Olga Pytlińska, Agata Wyroda, WSiP
Matematyka  Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie  podstawowym”, cz. II , Wydawnictwo Nowa Era.  M. Antek, K.Belka, P. Grabowski,     „ Prosto do matury”

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii” – zakres podstawowy, R. Uliszak , K. Wiedermann Nowa Era
 

Biologia –zakres rozsz.

 

 „Odkrywamy na nowo” 2- tom 2- zakres rozsz.  Operon 2013. Autor: D.Kaczmarek,

 

OPERON
Produkcja roślinna Rolnictwo „ Produkcja roślinna” Środowisko i podstawy agrotechniki. Część  VI T. Witold Grzebisz

 

Hortpress
Produkcja zwierzęca Teresa Nałęcz – Tarwacka

PRODUKCJA ZWIERZĘCA cz.III

 

Hortpres
Technika w rolnictwie  

„Technika w rolnictwie”, cz.II, A. Kulka

 

REA
Działalność gospodarcza w produkcji rolniczej „Prowadzenie działalności gospodarczej”

T. Gorzelany, W.Aue

 

WSiP
Język angielski                w rolnictwie

 

“Agriculture”  Career Paths, (kl. II, III), Nell  O Sullivan, James D. Libbin Express Publishing
Religia „Świadczę o Jezusie wobec drugiego człowieka” R. Strus

 

Gaudium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 klasa IV

Technikum  Rolnicze  2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Klasa IV Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś”,  E. Paczoska,

Jacek Kopciński

STENTOR
Język angielski

Zakres roz.

Repetytorium maturalne, M. Umińska, B.Hastings, D. Chandler

 

Pearson
Język niemiecki „Infos 2B, Brgit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik PEARSON
Historia                              i społeczeństwo Historia i społeczeństwo . „Rządzący i rządzeni”’Wojna               i wojskowość”, M.Mońko,O. Pytlińska, A. Wyroda . WsiP
Matematyka Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie  podstawowym”, cz. III ,  M. Antek, K.Belka, P. Grabowski,   „ Prosto do matury”

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii” – zakres podstawowy, R. Uliszak , K. Wiedermann Nowa Era
Biologia rozszerzona Biologia rozszerzona „Odkrywamy na nowo” I,II,III

D. Kaczmarek, H.Pengal

OPERON
Działalność gospodarcza w produkcji rolniczej „Prowadzenie działalności gospodarczej”

T.Gorzelany, W. Aue

WsiP
Religia „Świadczę o Jezusie w rodzinie „ W. Galant, R. Strus Gaudium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 klasa IV

Technikum  Rolnicze  2019/2020

 

Obowiązkowe zajęcia

edukacyjne

Klasa IV Wydawnictwo
Język polski  „Przeszłość to dziś”,  E. Paczoska,

Jacek Kopciński

STENTOR
Język angielski

Zakres roz.

Repetytorium maturalne, M. Umińska, B.Hastings, D. Chandler

 

Pearson
Język niemiecki „Infos 2B, Brgit Sekulski, Nina Drabich, Tomasz Gajownik PEARSON
Historia                              i społeczeństwo Historia i społeczeństwo . „Rządzący i rządzeni”’Wojna               i wojskowość”, M.Mońko,O. Pytlińska, A. Wyroda . WsiP
Matematyka Podręcznik do matematyki dla szkół ponadgimnazjalnych, kształcenie ogólne w zakresie  podstawowym”, cz. III ,  M. Antek, K.Belka, P. Grabowski,   „ Prosto do matury”

 

Nowa Era
Geografia „Oblicza geografii” – zakres podstawowy, R. Uliszak , K. Wiedermann Nowa Era
Biologia rozszerzona Biologia rozszerzona „Odkrywamy na nowo” I,II,III

D. Kaczmarek, H.Pengal

OPERON
Działalność gospodarcza w produkcji rolniczej „Prowadzenie działalności gospodarczej”

T.Gorzelany, W. Aue

WsiP
Religia „Świadczę o Jezusie w rodzinie „ W. Galant, R. Strus Gaudium

 

 

 

 

Wykaz podręczników w roku szkolnym 2019/2020 po SP

Wykaz podręczników po szkole podstawowej 2019/2020

Klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

 

L.p.

 

Przedmiot

 

Tytuł podręcznika

 

Autor

 

Wydawnictwo

1. Religia „Żyję Twoją miłością” P.Mąkosa Gaudium
2. Język polski „Ponad słowami” M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska Nowa Era
3. Język angielski „Fokus 2 Second Editio A2+/B1” Student’s Book S.Kay, V.Jones,                 D. Brayshaw, M.Inglot, B.Michalowski, B.Trapnell,D.Russell Pearson
4. Język niemiecki ± trends ,  Podręcznik do języka niemieckiego dla liceów i technikum A.Życka, E.Kościelniak-Walewska, A.Ckristian KÖrber Nowa Era
5. Plastyka “Spotkanie ze sztuką”- podręcznik dla LO        i technikum N.Mrozkowiak,                M. Ibczyńska-Budziak Nowa Era
6. Historia „Poznać przeszłość” – zakres podstawowy M.Pawlak, A.Szweda Nowa Era
7. Geografia „Oblicza geografii” R.Malarz, M.Więckowski Nowa Era
8. Biologia „Biologia na czasie” część 1 zakres podstawowy A.Helmin,

J. Holeczek

Nowa Era
9. Chemia „To jest chemia 1” – zakres podstawowy R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod Nowa Era
10. Fizyka „Odkryć fizykę” dla kl. 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy M.Braun, W.Śliwa Nowa Era
11. Matematyka „Matematyka 1” Podręcznik dla klasy 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy W.Babiański, L.Chańko, D.Pączek, K.Wej Nowa Era
12. Informatyka „Informatyka na czasie” J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga,

I.S.Wierzbicki

Nowa Era
13. Edukacja dla bezpieczeństwa „Żyję i działam bezpiecznie” Jarosław Słoma Nowa Era
14. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii „Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii” Tom I A.Kasperek, M.Kondratowicz WSiP
15. Technologia gastronomiczna „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” technologia gastronomiczna część 1 i 2 Anna Kmiołek WSiP
16. Towaroznawstwo „Sporządzanie napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności.” Anna Kmiołek WSiP
17. Język angielski zawodowy „Cooking”Career Paths Virginia Evans, Jenny Dooley, Ryan Hayley Express Publishing

 

 

 

 

 

Wykaz podręczników po szkole podstawowej 2019/2020

Klasa I Technikum Rolnicze

 

 

 

L.p.

 

Przedmiot

 

Tytuł podręcznika

 

Autor

 

Wydawnictwo

1. Religia „Żyję Twoją miłością” P.Mąkosa Gaudium
2. Język polski „Ponad słowami” M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska Nowa Era
3. Język angielski „Fokus 2 Second Editio A2+/B1” Student’s Book S.Kay, V.Jones, D. Brayshaw, M.Inglot, B.Michalowski, B.Trapnell,D.Russell

 

Pearson
4. Język niemiecki ± trends ,  Podręcznik do języka niemieckiego dla liceów i technikum A.Życka, E.Kościelniak-Walewska, A.Ckristian KÖrber Nowa Era
5. Plastyka “Spotkanie ze sztuką”- podręcznik dla LO        i technikum N.Mrozkowiak,           M. Ibczyńska-Budziak Nowa Era
6. Historia „Poznać przeszłość” – zakres podstawowy M.Pawlak, A.Szweda Nowa Era
7. Geografia „Oblicza geografii” R.Malarz, M.Więckowski Nowa Era
8. Biologia „Biologia na czasie” część 1 zakres podstawowy A.Helmin,

J. Holeczek

Nowa Era
9. Chemia „To jest chemia 1” – zakres podstawowy R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod Nowa Era
10. Fizyka „Odkryć fizykę” dla kl. 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy M.Braun, W.Śliwa Nowa Era
11. Matematyka „Matematyka 1” Podręcznik dla klasy 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy W.Babiański, L.Chańko, D.Pączek, K.Wej Nowa Era
12. Informatyka „Informatyka na czasie” J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga,

I.S.Wierzbicki

Nowa Era
13. Edukacja dla bezpieczeństwa „Żyję i działam bezpiecznie” Jarosław Słoma Nowa Era
14. Produkcja roślinna Rolnictwo „Produkcja roślinna” Środowisko i podstawy agrotechniki. Część IV W.Grzebisz Hortpress
15. Produkcja zwierzęca „Prowadzenie produkcji zwierzęcej” część 1 Banaszewska, A.Charuta, A.Janocha, G.Niedziałek, A.Wysokińska WSiP
16. Technika w rolnictwie „Technika w rolnictwie” część 1 A.Kulka REA

 

Wykaz podręczników w roku szkolnym 2019/2020 po SP

Wykaz podręczników po szkole podstawowej 2019/2020

Klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

 

L.p.

 

Przedmiot

 

Tytuł podręcznika

 

Autor

 

Wydawnictwo

1. Religia „Żyję Twoją miłością” P.Mąkosa Gaudium
2. Język polski „Ponad słowami” M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska Nowa Era
3. Język angielski „Fokus 2 Second Editio A2+/B1” Student’s Book S.Kay, V.Jones,                 D. Brayshaw, M.Inglot, B.Michalowski, B.Trapnell,D.Russell Pearson
4. Język niemiecki ± trends ,  Podręcznik do języka niemieckiego dla liceów i technikum A.Życka, E.Kościelniak-Walewska, A.Ckristian KÖrber Nowa Era
5. Plastyka “Spotkanie ze sztuką”- podręcznik dla LO        i technikum N.Mrozkowiak,                M. Ibczyńska-Budziak Nowa Era
6. Historia „Poznać przeszłość” – zakres podstawowy M.Pawlak, A.Szweda Nowa Era
7. Geografia „Oblicza geografii” R.Malarz, M.Więckowski Nowa Era
8. Biologia „Biologia na czasie” część 1 zakres podstawowy A.Helmin,

J. Holeczek

Nowa Era
9. Chemia „To jest chemia 1” – zakres podstawowy R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod Nowa Era
10. Fizyka „Odkryć fizykę” dla kl. 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy M.Braun, W.Śliwa Nowa Era
11. Matematyka „Matematyka 1” Podręcznik dla klasy 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy W.Babiański, L.Chańko, D.Pączek, K.Wej Nowa Era
12. Informatyka „Informatyka na czasie” J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga,

I.S.Wierzbicki

Nowa Era
13. Edukacja dla bezpieczeństwa „Żyję i działam bezpiecznie” Jarosław Słoma Nowa Era
14. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii „Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii” Tom I A.Kasperek, M.Kondratowicz WSiP
15. Technologia gastronomiczna „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” technologia gastronomiczna część 1 i 2 Anna Kmiołek WSiP
16. Towaroznawstwo „Sporządzanie napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności.” Anna Kmiołek WSiP
17. Język angielski zawodowy „Cooking”Career Paths Virginia Evans, Jenny Dooley, Ryan Hayley Express Publishing

 

 

 

 

 

Wykaz podręczników po szkole podstawowej 2019/2020

Klasa I Technikum Rolnicze

 

 

 

L.p.

 

Przedmiot

 

Tytuł podręcznika

 

Autor

 

Wydawnictwo

1. Religia „Żyję Twoją miłością” P.Mąkosa Gaudium
2. Język polski „Ponad słowami” M.Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska Nowa Era
3. Język angielski „Fokus 2 Second Editio A2+/B1” Student’s Book S.Kay, V.Jones, D. Brayshaw, M.Inglot, B.Michalowski, B.Trapnell,D.Russell

 

Pearson
4. Język niemiecki ± trends ,  Podręcznik do języka niemieckiego dla liceów i technikum A.Życka, E.Kościelniak-Walewska, A.Ckristian KÖrber Nowa Era
5. Plastyka “Spotkanie ze sztuką”- podręcznik dla LO        i technikum N.Mrozkowiak,           M. Ibczyńska-Budziak Nowa Era
6. Historia „Poznać przeszłość” – zakres podstawowy M.Pawlak, A.Szweda Nowa Era
7. Geografia „Oblicza geografii” R.Malarz, M.Więckowski Nowa Era
8. Biologia „Biologia na czasie” część 1 zakres podstawowy A.Helmin,

J. Holeczek

Nowa Era
9. Chemia „To jest chemia 1” – zakres podstawowy R.Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod Nowa Era
10. Fizyka „Odkryć fizykę” dla kl. 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy M.Braun, W.Śliwa Nowa Era
11. Matematyka „Matematyka 1” Podręcznik dla klasy 1 liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy W.Babiański, L.Chańko, D.Pączek, K.Wej Nowa Era
12. Informatyka „Informatyka na czasie” J.Mazur, P.Perekietka, Z.Talaga,

I.S.Wierzbicki

Nowa Era
13. Edukacja dla bezpieczeństwa „Żyję i działam bezpiecznie” Jarosław Słoma Nowa Era
14. Produkcja roślinna Rolnictwo „Produkcja roślinna” Środowisko i podstawy agrotechniki. Część IV W.Grzebisz Hortpress
15. Produkcja zwierzęca „Prowadzenie produkcji zwierzęcej” część 1 Banaszewska, A.Charuta, A.Janocha, G.Niedziałek, A.Wysokińska WSiP
16. Technika w rolnictwie „Technika w rolnictwie” część 1 A.Kulka REA

 

Ulga handlowa 75% dla uczniów

Powiatowy Zakład Transportu Publicznego w Lipnie informuje iż 9 maja br. Rada Powiatu w Lipnie podjęła uchwałę nr VI/51/2019 zmieniającą ceny za usługi przewozowe w publicznym transporcie zbiorowym dla uczniów na okres wakacji. Wprowadzenie ulgi handlowej w wysokości 75% na zakup biletów jednorazowych na wszystkie linie sieci komunikacyjnej, obejmującej obszar powiatu lipnowskiego obowiązywać będzie od 21 czerwca tj. piątek.

Wycieczka do Trójmiasta

W ramach Powiatowego Programu Wychowania Patriotycznego uczniowie naszej szkoły mieli możliwość zwiedzenia ciekawych i ważnych historycznie miejsc w Trójmieście.Były to muzeum ORP „Błyskawica” oraz Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni.Muzeum II Wojny Światowej, Dwór Artusa, Bazylikę oraz Stare Miasto z Pomnikiem Neptuna w Gdańsku.W drugim dniu pobytu mieli okazję znaleźć się obok Bramy Stoczni Gdańskiej z Pomnikiem Poległych Stoczniowców oraz zwiedzić Europejskie Centrum Solidarności.Ostatni dzień wycieczki to rejs statkiem „Czarna Perła” na Westerplatte gdzie dotarli do Pomnika Obrońców Westerplatte.Niewątpliwą atrakcją „naszej wyprawy” był również spacer po molo w Sopocie.

62021309_2457299384303916_509343912549154816_n 62071478_2457371554296699_843625958840729600_n 62089032_2457288564304998_2866984381971431424_n 62101124_2457306667636521_1748510082741567488_n 62118545_2457363574297497_2739597400023760896_n 62121780_2457304210970100_7460883678105698304_n 62124225_2457361754297679_6660499660454494208_n 62126635_2457371980963323_177436025394561024_n 62128427_2457302224303632_6175061724853436416_n 62137266_2457294430971078_4076623356378480640_n 62144880_2457370137630174_551185097399730176_n 62171005_2457365707630617_7743263896483397632_n 62174621_2457305844303270_9062134317408321536_n 62178975_2457309107636277_3663485392704765952_n 62217319_2457303484303506_6556614550571974656_n 62223090_2457286180971903_7401215896485625856_n 62229336_2457367800963741_7290391639871193088_n 62231285_2457364720964049_2346627520440303616_n 62254970_2457366584297196_7979411454799380480_n 62256075_2457296117637576_4684831789674397696_n 62322872_2457360967631091_116359906818260992_n 62339355_2457373117629876_7894381169741922304_n 62344871_2457365960963925_1342528659864420352_n 62351200_2457287880971733_3907781977155043328_n 62355313_2457312264302628_2078015919241560064_n 62451639_2457298814303973_4256846991641804800_n 62454860_2457314154302439_6576245828174741504_n 62485607_2457376060962915_8186054722390589440_n 62511294_2457374730963048_3350166596453662720_n 62590562_2457370740963447_1131056410218463232_n 62606325_2457308030969718_1281362196651048960_n 64205500_2457356817631506_1755755172878876672_n 64225319_2457310524302802_3100478479427174400_n 64241652_2457287327638455_2658416565304688640_n 64244156_2457369860963535_7304271548242722816_n 64276177_2457292980971223_5767872965194547200_n 64293858_2457360460964475_6145432751228059648_n 64319141_2457311457636042_7944706594334310400_n 64402405_2457297997637388_444709791525240832_n 64459359_2457371130963408_1220890762225385472_n

Praktyki Krynica Morska

Jak co roku uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywali praktyki zawodowe w ośrodku wypoczynkowym ,,Murena” w Krynicy Morskiej.

Nie brakowało okazji do tego, aby wiedzę zdobytą w szkole wykorzystali przy realizacji prawdziwych zadań i sprawdzili swoje umiejętności w kontaktach z klientami. Ale praktyki to nie tylko praca. Po godzinach można było zwiedzać  miasto a wieczorami spacerując brzegiem Bałtyku podziwiać zachody słońca.

61049281_850117121990508_4980333854695882752_n 61339791_400378604140470_2309308197418041344_n 61340904_462783314527684_1198207244638879744_n 61462785_1617712318359455_2520865994222600192_n 61541778_2381452681918511_2353122447294726144_n 61590751_2322949277954570_2114618309142904832_n 61616031_2195163557463226_1611890737878663168_n 61757315_656332914779529_8813465271567122432_n 61918461_2028374434136746_3245574174176968704_n